Bij het woord afval denkt men veelal aan materiaal dat weinig waarde meer heeft. Het is vaak overgebleven van oorspronkelijk samenstellingen die gescheiden van elkaar weinig waarde meer hebben zoals verpakkingen, etensresten of anders. Echter is dit vaak zoveel, zeker bij bedrijfsafval, dat het moeilijk te scheiden is. Desalniettemin is dit ook voor bedrijven goed te monitoren, zoals het bedrijf bedrijfsafval.nl”>www.bedrijfsafval.nl op hun site vermeld. De mogelijkheden zijn eindeloos, en voor elk soort bedrijfsafval is er een speciale afvalbak. Van glaswerk tot vertrouwelijke documenten papier: elk type bedrijfsafval kent zijn eigen bak. 

Wat valt er onder bedrijfsafval?

We kunnen bedrijfsafval onder een aantal diverse koppen indelen. Zo kan elke onderneming aanspraak maken op een afvalbak die aansluit op het bedrijfsproces en het daarbij behorende bedrijfsafval. We kunnen de afvalstromen opdelen in 6 verschillende soorten:

  • Glaswerk;
  • Vertrouwelijk papier;
  • Gewoon papier en karton;
  • PMD (o.a. plastic)
  • Swill (Horeca afval)
  • Restafval

Voor elk bedrijf gaat deze splitsing in stromen op. Van een restaurant in hartje Amsterdam die veelal etensresten als bedrijfsafval hebben, tot een advocatenkantoor in Groningen die te maken hebben met grote partijen vertrouwelijke papierresten. Daarnaast is er voor elke gebruiker een aangepast afvalcontainer. De keuze is heel royaal. Van een eenvoudige container zoals we die kennen van onze huis containers, tot grote rechthoekige bakken. Voor elke stroom is er een brede keus. Slechts weinig bedrijfsafval? Dan kunt u eenvoudig gebruik maken van een kleine bak. Meer afval te verwerken? Dan kunt u gaan voor de grote bakken met een inhoud van maar liefst 660 liter! 

Beter voor mens en natuur

Waarom wordt er toch zo gehamerd op de scheiding van bedrijfsafval en waarom is dit zo nodig? Onze wereld warmt op en het milieu heeft er onder te lijden. De poolkappen smelten, de zomer van 2018 was ongekend warm en een Elfstedentocht is al jaren niet meer gereden. We kunnen allemaal ons steentje aan het milieu bijdragen door onder andere meer te letten op het scheiden van afval. Zeker voor grote ondernemingen waar veel bedrijfsafval wordt geproduceerd, is dit een belangrijk gebeuren. Want hoe minder afval er in binnen bedrijven over gehouden wordt, hoe meer er gerecycled kan worden! En dat is een makkelijke manier om ondanks het produceren van bedrijfsafval, toch een warm hart te hebben voor het milieu. Het maken van een circulaire economie binnen de onderneming. 

Afvalscheiding is dus enorm goed voor het behoud van onze prachtige planeet. Waarbij in de huishoudens vaak al goed gescheiden wordt, zoals tussen papier en glas, is dat in het bedrijfsleven vaak wat minder. Echter is de scheiding van bedrijfsafval wel degelijk net zo belangrijk, al dan niet belangrijker. Bij bedrijven gaat het namelijk vaak ook om grote partijen afval. Nog een groter belang dus om vandaag nog bezig te gaan met het scheiden van bedrijfsafval. En het is een kwestie van aanwennen om het afval direct te scheiden. Zoals dat in de woonkamers ook zeer snel ingeburgerd was, is dat in het bedrijfsleven ook het geval. Wanneer er namelijk een bak staat met daarop het logo en de tekst wat er in mag, zult u automatisch het bedrijfsafval net zo makkelijk weg gooien in de juiste bak. Gewenning dus, en daar kunt u het milieu mee van dienst zijn!