Steeds meer bedrijven die een bouw- of werkplaats hebben kiezen er tegenwoordig voor om het vca certificaat te behalen. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. En dit heeft alles te maken met de veiligheidsmaatregelen die u zou moeten nemen op de werkvloer om het hier voor iedereen zo veilig mogelijk te laten zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan dus zomaar gebeuren dat een medewerker of zelfs een klant een ongeluk krijgt op de werkvloer. Dit is natuurlijk iets wat u liever vermijdt, maar wanneer u niet de juiste maatregelen heeft genomen op dit gebied, dan is het eigenlijk nooit zeker of dit nu wel of niet zal gebeuren. Het is dan ook niet gek dat veel bedrijven kiezen voor het behalen van het vca certificaat.

  • B-VCA
  • VOL-VCA
  • VIL-VCU

Er zijn verschillende certificaten die er op dit gebied te behalen zijn en afhankelijk van de positie die u binnen een bepaald bedrijf heeft gaat u voor een bepaald vca certificaat. De B-VCA staat voor de Basisveiligheid VCA. Dit is voor de operationele medewerkers van dit bedrijf. Voor hen is het met name van belang om de basis van het vca certificaat onder de knie te krijgen. Zij hoeven niet alles te weten over hoe het achter de schermen allemaal werkt. Het is voor deze werknemers met name van belang dat zij weten hoe zij hun eigen werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Door het juiste vca certificaat te behalen weten zij hoe zij dit binnen hun eigen positie voor elkaar kunnen krijgen.

Behaal het juiste vca certificaat

Een andere vorm van het vca certificaat is de VOL-VCA. Dit staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Oftewel, wanneer u werkzaam bent binnen een operationele positie, dan zult u voor dit vca certificaat gaan. Er zijn dan andere aspecten van de veiligheidsmaatregelen die u zult leren. U bent hiervoor aan het juiste adres bij het bedrijf VGMBox. Zij zullen er hier uiteraard voor zorgen dat de kennis die u voor het vca certificaat opdoet, aansluit bij uw dagelijkse werkzaamheden. Tenslotte is er nog de VIL-VCU. Dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden.

Verplicht of niet

De vraag die wij vaak krijgen is of het behalen van het vca certificaat verplicht is. Dit is wettelijk gezien niet het geval. Toch wordt het wel bedrijven die hiervoor in aanmerking komen wel aangeraden om zich hierin eens te verdiepen. Het is voor u als ondernemer uiteraard belangrijk dat niet alleen uw medewerkers, maar ook de klanten die bij u over de vloer komen altijd veilig zijn. Door het vca certificaat te behalen, weet u zeker dat dit het geval is. Dit kan ook beter overkomen op uw potentiële klanten en daarmee kan u flink meer werk binnenhalen. Verplaatst u zich eens in de schoenen van uw klanten. U bent op zoek naar een potentiële uitvoerder van een opdracht die u in gedachten heeft. Gaat u dan liever voor een bedrijf waar de veiligheid op en top in orde is? Of gaat u voor het bedrijf waar dit niet het geval is? Wij kunnen ons zo voorstellen dat u het antwoord op deze vraag maar al te goed weet! Kom daarom vandaag nog een kijkje nemen op de website vca-cursus. Hier vindt u zeer uitgebreide informatie over het certificaat en wat erbij komt kijken om deze te behalen. Bij het bedrijf VGMBox staan zij uiteraard voor u klaar om de nodige vragen die u heeft voor u te beantwoorden. U kunt op die manier de juiste keuze maken op dit gebied.