Sommige insecten kunnen de wereld redden, terwijl anderen hun best doen om het leven op aarde ernstig te hinderen. Onder hen gaat de eerste prijs ongetwijfeld naar de bedwantsen, die na tientallen jaren afwezigheid teruggekeerd zijn naar onze huizen, hotels en openbare voorzieningen. Deze onverschrokken kleine insecten zijn niet kieskeurig over waar ze zich vestigen – luxe hotels en ziekenhuizen, sociale woningen en rijke buurten zijn allemaal even aantrekkelijk voor hen. Bedwantsen bestrijden is ook geen eenvoudig proces. Gezien het feit dat bedwantsen graag bij elkaar wonen waar mensen in de grootste aantallen samenkomen, geven ze echter de voorkeur aan de stad boven het land. Waarom zijn bedwantsen teruggekomen en welke oplossingen biedt bedwantsen bestrijden? En buiten onze angsten en fobieën, wat is de ware impact van deze kleine demonen?

Hoe bedwantsen bestrijden?

  • Bedwantsen bestrijden begint bij detectie. Aangezien deze insecten miljoenen jaren ervaring hebben om zich te verbergen voor hun geërgerde gastheren, worden soms speciaal getrainde honden ingezet om hen te vinden.
  • Als bedwantsen één zwak punt hebben, is het dat ze intolerant zijn voor extreem hoge of lage temperaturen. Het wassen van kleding en beddengoed in de hoogst mogelijke stand, gevolgd door minimaal 30 minuten drogen op hoge temperatuur, is een effectieve manier in bedwantsen bestrijden.
  • Bedwantsen bestrijden kun je ook door geïnfecteerde kleding of andere voorwerpen te bevriezen. Er zijn ook traditionele methoden: het is bekend dat poederachtige stoffen ze afstoten. Een bed met zijn vier poten geplaatst in lage schalen gevuld met bijvoorbeeld bloem is dus beschermd. Maar onthoud dat bedwantsen ook uit het plafond kunnen vallen.
  • Voor het bestrijden van bedwantsen roep je beter professionele hulp in. Bedwantsen bestrijden is een harde klus en een ongediertebestrijder heeft ervaring met dit soort ongedierte. Ze kunnen ze ook sneller verwijderen omdat ze over het juiste materiaal beschikken. Bij Beestjes Kwijt kan je terecht voor al jouw vragen of om een afspraak te maken als je bedwantsen hebt opgemerkt in je huis. Contacteer hen via de site beestjeskwijt.nl.

Wat wil de bedwants van je?

De bedwants is een klein insect, over het algemeen 6 mm lang. Het voedt zich uitsluitend met menselijk bloed en heeft geweldige sensorische vermogens waarmee het zijn prooi zelfs in volledige duisternis kan detecteren. De biologie van het insect weerspiegelt zijn rol als externe parasiet: hoge vruchtbaarheid (een enkele vrouw kan maximaal 500 eieren leggen), het vermogen om weerstand te bieden aan ontbering (het kan drie maanden of langer duren zonder voeding) en hoge mobiliteit. Hoewel de bedwants lang geleden zijn vleugels heeft verloren, heeft het zich perfect aangepast om te worden vervoerd door zijn gastheren en hun bezittingen – het kan een lift nemen op je kleding, meubels, bagage en meer. Een andere bijzonderheid die bedwantsen bestrijden bemoeilijkt, is hun succesvolle en merkwaardige manier van voortplanting: mannen injecteren hun sperma rechtstreeks in de onderbuik van vrouwen met een injectiespuitachtig orgaan, een proces dat traumatische inseminatie wordt genoemd. Om andere van zijn soort te vinden en dus te hergroeperen, hebben bedwantsen een effectieve chemische ecologie, inclusief een geur die mensen kunnen ruiken. Bloedmaaltijden zijn nodig voor de volwassenen om eieren te leggen en voor de larven om hun ontwikkeling te voltooien. De insectenbeet en het speeksel veroorzaakt jeuk en allergieën, evenals sociale fobieën en zelfs buitenmaatse angsten. Maar wees gerust: zelfs in de meest geïnfecteerde omgeving betekent het kleine formaat van de bedwants dat ze slechts kleine hoeveelheden bloed kunnen opzuigen – er is dus geen gevaar voor bloedarmoede. Vanwege het eeuwenoude gezelschap met mensen zijn bedwantsen een van de meest verspreide insecten ter wereld. Ze kunnen overal overleven, zowel in koude als warme gebieden.